DANSBELEVING  verandert je leven.

persoonlijke ontwikkeling middels dansen

Om beter tot je recht te komen!

 

 

 

 

 

Aanmelden Gratis adviesgesprek


In het dagelijks leven voel je je wel eens geremd. Wat je in je hebt aan emoties, ideeën, dromen, durf je niet altijd naar buiten te laten komen. Je vraagt je soms af of jouw potenties ten volste worden benut en of jouw kwaliteiten tot hun recht komen.

 • Droom je wel eens van een ander leven?
 • Heb je (af en toe) last van neerslachtigheid, stress of vermoeidheid?
 • Ervaar je niet vaak momenten van écht contact met anderen?
 • Voel je je soms niet gezien?

Mogelijk fantaseer je over verandering van je dagelijkse sleur. Of misschien vanwege een burn-out, het verliezen van je baan, een scheiding of een andere gebeurtenis kun je moeilijk je balans hervinden… herkenbaar?

Met een training van Dansbeleving kun je daar wat aan doen.

Bij Dansbeleving wordt de krachtige coachingmethodiek Biodanza© gebruikt. In de wekelijkse sessies krijg je een zorgvuldig opgebouwde reeks van opdrachten aangeboden om op muziek te bewegen (dansen), op jezelf en met anderen. Sommige dansopdrachten zul je makkelijk vinden, andere mogelijk wat confronterend. Door die aan te gaan en telkens een stapje verder te komen breng je op den duur een fundamentele verandering in je leven: eerst via je lijf in je onderbewuste, daarna steeds meer bewust. Daarom gaat het dieper en werkt het effectiever dan andere coachingtrajecten. Gaandeweg vind je de sessies steeds leuker en kijk je er wekelijks naar uit!  

Aanmelden Gratis adviesgesprek

Met DANSBELEVING kun je


… meer vertrouwen krijgen in jezelf en in je eigen kunnen,

… je vrij voelen het leven te leiden waarnaar je verlangt,

... verbondenheid met anderen beleven,

 

… energiek en krachtig in het leven staan!

"De eerste bijeenkomsten vond ik heel spannend. Aan de ene kant heel fijn, ik kwam helemaal bezweet en lichamelijk uitgeput thuis, aan de andere kant voelde ik nog steeds de schroom om te bewegen, omdat me in mijn jeugd vaak gezegd was dat ik geen muziek- en ritmegevoel had. Ik ontdekte dat ik het erg leuk vond, ik werd niet 'bekeken', maar 'gezien'!" (Karen R.)

 

WERKWIJZE

Iedere week hebben we een sessie van ca. 1,5 uur.

 • We beginnen met een kort deelrondje en een inleiding over de thema van de avond.
 • Vervolgens gaan we op muziek bewegen: voor ieder nummer wordt een duidelijk uitleg en een korte demonstratie gegeven. Daarna word je uitgenodigd om op je eigen wijze te bewegen.
 • Met rustige nummers komen we in beweging, geleidelijk wordt het tempo opgevoerd.
 • Daarna komt een ‘cool down’-gedeelte en we eindigen met matig geanimeerd bewegen.

- Je danst afwisselend individueel, in tweetallen, in de cirkel en soms in kleine groepjes.
- Tijdens het dansen wordt niet gepraat.
- De muziek is zeer gevarieerd: pop, rock, jazz, klassiek, modern, Zuid-Amerikaans, Afrikaans en meer.

Moet je kunnen dansen om mee te doen?
Nee, het gaat niet om pasjes leren maar om je eigen beleving, die door de zorgvuldig uitgekozen muziek versterkt wordt.
Als je dansen leuk vindt is dat meegenomen, maar ook als je het eng vindt om je op de dansvloer te laten zien is het een uitstekende methode om over je schroom heen te komen. De vaste groep biedt een veilige omgeving waarin je je steeds meer op je gemak voelt.

 

 

 

 

 

"‘Meestal krijg je een bepaalde opdracht mee,

maar hoe je die uitvoert (de dans zelf) is eigen interpretatie.

 

Dit voelt af en toe wat vreemd. Maar ik merk dat ik meer over mezelf ontdek als ik over die hobbel heen ga.

 

Zo ben ik door de lessen

zekerder geworden

over mezelf."

 

(Tanja vdZ)  

  

"Via  de non-verbale communicatie in de lessen leer ik dat mensen heel anders kunnen zijn dan ik dacht, je leert naar de ander te kijken. Ik kan ook experimenteren met een andere houding van mijzelf naar de ander toe en zien hoe daarop wordt gereageerd, je leert naar jezelf te kijken. Bovendien heb ik geleerd dat in contact met andere mensen heel veel positiviteit en geluk kan ontstaan. Samen is zoveel meer dan de optelling van de individuen."(JvdE uit Oisterwijk)

 

Aanmelden Gratis adviesgesprek

WAAROM WERKT HET ZO GOED?

De basis voor ons zelf- en wereldbeeld wordt al in onze jongste jaren gelegd, nog vóór onze taalontwikkeling. Dit door wat we fysiek ervaren. Hetzelfde geldt ook voor de basis onze cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling. Dansbeleving bouwt daarop voort.

Voor één avond in de week stap je uit het dagelijkse gejaag van presteren en jezelf constant blijven bewijzen. Alles wat is gebeurd en alles wat nog moet gebeuren kun je loslaten.

 • De opbouw van iedere sessie volgt een ‘fysiologische curve’ met matig, actief tot zeer actief bewegen gevolgd door een cool-down gedeelte. Daarbij gaat ons breinactiviteit van bèta golven (vechten-of-vluchten-modus) naar alfa-golven en zelfs tata-golven (rust, meditatie-toestand). Dit geeft een geweldig effect van ont-stressen.
 • De combinatie van muziek en de beweging zorgt voor een ‘boost’ aan neurotransmitters zoals serotonine, endorfine, dopamine, oxytocine, de natuurlijke ‘feel good’ hormonen.
 • De oxytocine die door de fysieke nabijheid en contact met anderen in je lijf wordt aangemaakt, zorgt voor stressvermindering en onderdrukt angstgevoelens die je belemmeren.
 • Door de muziek en de dansopdrachten word je ‘uit je tent’ gelokt en uitgenodigd je vrijer te bewegen. Er komt meer expressie in je beweging en je durft steeds meer jezelf te laten zien.
 • Je ontdekt dat je veel meer kunt dan je ooit dacht – en dat je het ook leuk vindt om te doen!

Je ervaart hoe het is om vanuit je individuele bewegingswens je eigen koers op de dansvloer te bepalen en met anderen samen te dansen. Je voelt je eigen voorkeuren en je eigen grenzen en leert die steeds beter via lichaamstaal aan te geven. Tegelijkertijd leer je de wensen van anderen te herkennen en onderling af te stemmen. Daardoor groeit je zelfvertrouwen en je vertrouwen in de ander, hetgeen buiten de dansvloer doorwerkt.

 

 

"Voor mij betekent het:

uit het hoofd, doen, actief zijn, mijn lijf voelen.

 

Ik kan proberen, laten uitlokken, de ander uitdagen,

oefenen in contact, contact maken en ervaren.

 

Daarin beleef ik dat ik leef, dat ik oké ben,

dat iedereen oké is,  dat ik niet alleen ben.
Ik beleef samenzijn."

 

(Paul van Riel) 

 

"De lessen werken voor mij stress verminderend. De thema's blijven mij regelmatig meer dagen bij. Ik ervaar nabijheid, warmte en intimiteit met degene met wie ik dans en voel vrijheid om mezelf (lichaam en geest) voluit te beleven. Het kind in mij mag weer spelen en genieten!" (Gerda dV.)

 

Aanmelden Gratis adviesgesprek

RESULTAAT

 • Langzaam maar zeker ontdek je je eigenheid en je kracht.
 • Je ontwikkelt je kwaliteiten en je sociale vaardigheden.
 • Je voelt je vrijer je eigen keuzes te maken.
 • Je zelfvertrouwen en je vertrouwen in de ander nemen enorm toe.
 • Je plezier in het leven groeit!

 

"Ik heb gemerkt dat mijn communicatie verbeterd is omdat ik emoties beter kan toelaten en minder krampachtig  weg probeer te stoppen.
Ik mag meer mezelf zijn
en geniet daarvan."
 

(Rian)

 

 

 

 

 

 

 

"De sessies waren voor mij belangrijk om me te laten zien, aanwezig te durven zijn in een groep. Het is een veilige omgeving en een goede plek om echt contact te maken. Het geeft me warmte en kracht." (Johannes Kroese)


Benieuwd geworden? Bel 06-2474 7030 of gebruik onderstaande knop voor het maken van een afspraak. In een gratis adviesgesprek (telefonisch of via zoom) kijken we samen waar je tegenaan loopt, wat je in je leven zou willen veranderen en wat Dansbeleving daarin voor jou kan betekenen.

Aanmelden Gratis adviesgesprek

OVER MIJ

Nadat ik ervaren heb hoeveel zelfkennis en zelfontwikkeling Biodanza© mij bracht, hoe energieker ik me daardoor voelde en hoe mijn contacten met anderen dieper en hechter werden, heb ik de opleiding voor docenten gevolgd en sinds 2017 Biodanza-les gegeven. Ik vind het een uitdaging de in Nederland nog beperkt bekende Biodanza-methode toegankelijker en begrijpelijker te maken.

Mijn lessen zijn dan ook laagdrempelig en bovendien als een overzichtelijk programma gestructureerd met persoonlijke zorg voor iedere deelnemer en aandacht voor de groep als geheel. Het is geweldige om te zien hoeveel plezier de deelnemers beleven maar vooral te horen hoeveel verandert in henzelf en in hun leven.

Danscompilatie

Als docent ben jij duidelijk gestructureerd in afspraken en communicatie.  Enthousiasmerend in de dans.’(Nancy)

Je bent een super stimulerende, warme , gepassioneerde en integere docent met tomeloze inzet. Vaak heel mooie en altijd passende muziek bij de oefeningen waarbij men contact maakt met anderen of juist naar binnen gaat.

Als de oefeningen die we doen wat intiemer zijn geef je de instructies zo duidelijk en vanuit je eigen integriteit dat het nooit grensoverschrijdend wordt in de groep.’(GdV uit Tilburg)


CURSUSAANBOD

Introductiecursus, 2 maanden (9 sessies)
Deze cursus stelt je in de gelegenheid kennis te maken met de werkwijze van Dansbeleving.
Hiervoor ben je wekelijks bij elkaar in een vaste groep van ca. 10-18 deelnemers.

Per avond wordt één thema centraal gesteld, zoals hieronder wordt aangegeven:

- identiteit en expressie
- affectiviteit en verbondenheid
- je vrijheid ontdekken

Cursusprijs voor 2 maanden (9 sessies):  inschrijving €30 + €135 lesgeld

Aanmelden Gratis adviesgesprek

TEVREDENHEIDSGARANTIE
Als je na drie lessen niet tevreden bent krijg je het lesgeld volledig terug. Je bent dan niet meer dan het inschrijfgeld kwijt.

Basistraining, 7 maanden (28 sessies)
De Basistraining is bedoeld voor het vergroten van je zelfvertrouwen en het gemak waarmee je met anderen omgaat, het (verder) ontwikkelen en verbeteren van je sociaal-emotionele vaardigheden en meer plezier in het leven hebben.

Ook voor deze training ben je wekelijks bij elkaar in een (vaste) groep van ca. 10-18 deelnemers.

Alle thema’s uit de Introductie cursus komen uitgebreider aan bod. Extra aandacht wordt besteed aan:

- vertrouwen in jezelf en in de ander
- stevigheid, je grenzen leren kennen en aangeven
- flexibiliteit en aanpassingsvermogen
- balans tussen actie en rust

Als je de basistraining hebt afgerond kun je deelnemen aan de doorlopende training en/of aan de thema workshops.

Cursusprijs voor 7 maanden (28 sessies): inschrijving €30 + €60 per maand of €420 als je in één keer betaalt
Aanmelding is mogelijk na het afronden van de Introductiecursus.

Doorlopende training
Deze training biedt een kader om verder te werken aan je zelfontwikkeling, je capaciteiten te laten groeien en je vaardigheden te verbeteren. Hiermee kun je een verdiepingsslag maken naast het verstevigen en consolideren van wat je in de Basis training je eigen hebt gemaakt.

De wekelijkse bijeenkomsten zijn met een vaste groep van ca. 12-25 deelnemers.

Cursusprijs voor 10 maanden (42 sessies): inschrijving €30 + €52 per maand of €520 als je in één keer betaalt
Aanmelding is mogelijk na het afronden van de Basistraining.

 Thema workshops
Dansbeleving zal vanaf 2022 beginnen met enkele thema workshops op de zondag.
Het aantal deelnemers zal ca. 15-25 zijn, de samenstelling van de groep afwisselend, afhankelijk van de aanmeldingen per keer.

Kosten per workshop: €50 (€45 voor de deelnemers van de doorlopende training)
Aanmelden is mogelijk na het afronden van de Basistraining.

‘Ik ben gestart met de lessen bij Dansbeleving in een periode dat het niet goed ging met mij. Ik zat  tegen een burn-out aan, ziek thuis van mijn werk. Wat ik heb geleerd is in contact komen met mezelf. Ik moest grenzen over, mezelf uiten, mezelf laten zien, maar ook leren voelen.

Wat ik ook geleerd heb is verbinding aangaan met anderen. Anderen aankijken, aanraken, contact maken op een manier die voor mij lastig was. Ik hield mensen vaak op afstand door een muur die om mij heen stond. Maar door de lessen lukte het beetje bij beetje die grenzen over te gaan.’ (Jolanda de Rooij)

Veelgestelde vragen

Is het adviesgesprek geheel vrijblijvend?

Ja. Het gesprek van ca. driekwartier is geheel gratis en verplicht je tot niets.

Voor wie is de Biodanza-methode bedoeld?

Biodanza is geschikt voor mannen én vrouwen van alle leeftijden. Lessen specifiek voor senioren en kinderen worden elders gegeven. Dansbeleving biedt een Introductiecursus, een Basistraining en een Doorlopende training voor volwassenen en jongvolwassenen (ca. 20 tot 30 jaar oud).

Wat betekent 'Biodanza'?

Het voorvoegsel ‘Bio’ komt van ‘bios’, dit betekent ‘leven’. ‘Danza’ kan uitgelegd worden als ‘betekenisvolle beweging’ of een dans. De term ‘Biodanza’ komt neer op ‘Dans van het Leven’.

 

Wat is Biodanza?

Biodanza is een methode voor de bevordering van de gezondheid, fysiek en mentaal. 

De grondlegger ervan was Rolando Toro Araneda, een in Chili geboren pedagoog, psycholoog en kunstenaar. Tijdens zijn werk met psychiatrische patiënten begon hij in 1968 te onderzoeken hoe muziek en beweging de gemoedstoestand beïnvloeden. Daarbij bleken goede balans tussen activering en tot rust komen en op affectieve wijze met elkaar omgaan van wezenlijk belang te zijn. Door jarenlang met uiteenlopende groepen proberen, observeren en her-proberen heeft hij de Biodanza©-methode ontwikkeld.

Rolando Toro was actief ook in Argentinië, Brazilië en Italië. Inmiddels is Biodanza in meer dan 50 landen geïntroduceerd, vooral in Zuid Amerika en Europa maar ook in Zuid-Afrika, Israël en Japan.

Is Biodanza een vorm van therapie?

Nee, al kan Biodanza wel degelijk therapeutisch werken. Bij een therapie ben je over het algemeen bezig je problemen aan te pakken en wel via de cognitieve weg (nadenken, praten). Biodanza is een vorm van coaching en wel via lijfelijke gewaarwording. Middels het bewegen op muziek ontdek je meer over jezelf, voel je je energieker en krachtiger - en ontwikkel je jouw potenties.

Is Biodanza te vergelijken met mindfulness, yoga of lichaamsgericht werken?

Er zijn overeenkomsten, maar Biodanza is toch heel anders. Ook in Biodanza speelt 'in het moment zijn' een belangrijke rol, dus in het hier en nu zijn en niet blijven piekeren over wat achter je ligt en vrezen voor wat er komen gaat. Daarnaast is het eveneens fysiek, dus niet veel praten en nadenken maar verandering in gang zetten via lijfelijke gewaarwording. Wat de fysieke ervaring in Biodanza uniek maakt is het inzetten van muziek en de interactie met anderen om je emoties te versterken. Dat maakt de werking ervan bijzonder krachtig en daarom heel effectief.

Ik kan niet dansen. Kan ik toch nog meedoen?

Danservaring of -vaardigheden zijn niet nodig. Als je dansen leuk vindt is het meegenomen, maar ook als je het eng vindt om je op de dansvloer te laten zien is het een uitstekende methode om over je schroom heen te komen. De vaste groep biedt een veilige omgeving waarin je je steeds meer op je gemak voelt.

Kan ik een keertje komen kijken?

De werkmethode is via lichamelijke gewaarwording en wat je daarbij voelt merk je pas als je meedoet. Je hoeft echter niet met alles actief mee te doen, af en toe kun je aan de kant gaan zitten en kijken. Meld je gerust voor een persoonlijk (geheel gratis en vrijblevend) adviesgesprek, dan kunnen we het er over hebben.

Kan ik één keertje meedoen?

De introductiecursus duurt 2 maanden en het is aan te raden die af te ronden om te ervaren wat Dansbeleving voor je kan betekenen. Maar als je ervaring bij de eerste lessen tegenvalt kun je gebruik maken van de Tevredenheidsgarantie (zie onder Cursusaanbod).

Stel dat het al bij de eerste lessen tegenvalt?

Niet altijd maar vaak duurt het even voordat je aan de voorgestelde werkwijze went. Sterker nog, als die veel weerstand bij je oproept kun je er juist veel baat bij hebben! Maar als het je na drie keer meedoen erg tegen staat, mag je beroep doen op de Tevredenheidsgarantie en je geld terug krijgen.

Stel dat ik één (of meer) van de dansopdrachten lastig vind?

Dit is geen probleem. Tijdens de sessie mag je beslissen niet mee te doen aan een bepaalde of enkele dansopdrachten. Dan zit je even aan de kant. Misschien blijf je daar zitten maar mogelijk beslis je in de loop van de dans toch nog mee te doen. Andersom kan ook, als je begint mee te dansen en ontdenkt dat het vervelend is kun je altijd, ook halverwege de dans, aan de kant gaan zitten.

Waar en wanneer worden de lessen gegeven?

Voor de lessen voor volwassenen kun je kiezen tussen twee opties:

Site volwassenen
Site volwassenen
Site volwassenen


- op woensdag om 20:00 in MFA De Poorten, Hasseltstraat 194, Tilburg
(bij voldoende aanmeldingen komt in MFA De Poorten een groep op de woensdagochtend);
- op donderdag om 19:45 bij de Nieuwe Stede, Capucijnenstraat 156, Tilburg.
Voor de Introductiecursus voor jongvolwassenen wordt een geschikte locatie gezocht.

Kan ik met de auto komen? Hoe zit het met parkeren?

Je fiets kun je direct voor de deur kwijt, de auto niet. Maar in de nabije omgeving is gratis parekeren op straat goed mogelijk.

Wat voor kleding/schoeisel moet ik aantrekken?

Trek aangenaam zittende kleding aan, waarin je je prettig voelt en gemakkelijk beweegt. Je kunt op blote voeten dansen, anders op lichte dansschoenen of gympies.

Moet ik wat meenemen?

Het is handig een flesje water bij je te hebben. Als het warm is en/of als je makkelijk transpireert is het raadzaam een handdoek mee te nemen.

Hoe kan ik betalen?

Het lesgeld dient vóór aanvang van de cursus plaatsvinden. Maak het bedrag van €153 over naar
bankrekening NL12 INGB 0670 7935 07 t.n.v. R. Bergshoeff onder vermelding van ‘Introductiecursus'.