DANSBELEVING  verandert je leven.

het medicijn dat ik nodig had

Docent Rivka Bergshoeff

 

 

 

 

 

Aanmelden Gratis adviesgesprek


IETS MEER OVER MIJ
Mijn naam is Rivka Bergshoeff. Ik ben opgeleid als architect aan de TU-Delft en heb lang als stedenbouwkundige gewerkt. Daarnaast heb ik van jongs af aan heel graag gedanst: klassiek ballet, flamenco, volksdansen, vrij dansen, stijldansen. En al was dansen mijn passie, met drie kinderen en een drukke baan kwam het er later nooit meer van.

Kennismaken met Biodanza
Begin 2009, kort nadat mijn man aan kanker overleed, kwam mijn enkel in het gips en moest ik wekenlang stil blijven liggen of -zitten. Toen verzuchtte ik tegen een vriendin: ‘wat zou ik het heerlijk vinden om weer eens te gaan dansen, maar het zal nog maanden duren voordat het weer kan.’ Die vriendin vertelde me over Biodanza, waar je geen vaste danspasjes had maar ‘net zo mag bewegen als je zelf wilt of kunt’. Enkele weken later, toen het loopgips eraf mocht, stond ik naast haar op de dansvloer voor mijn eerste Biodanza-avond. Ik was meteen verkocht, dat was precies het medicijn dat ik nodig had. De beweging, de muziek en de affectieve omgang met elkaar op de dansvloer deden me goed. En door het plezier daarin voelde ik me energieker en kreeg ik weer meer zin in het leven.

Biodanza-opleiding
Het was pas na een hele poos dat ik me besefte hoeveel (onbewust) ik tijdens de Biodanza-lessen over mezelf en over mijn contact met anderen leerde en hoe geweldig het was voor mijn zelfontwikkeling en voor de manier waarop ik in het leven kwam te staan: veel meer open, ontspannen, vol vertrouwen. Na ruim vijf jaar Biodanza in een wekelijkse groep begon ik in september 2014 met de Biodanza-opleiding in Eindhoven.

Oprichten Dansbeleving
Na het afronden van het driejarige theoretische gedeelte van de opleiding heb ik Dansbeleving opgericht. Onder deze naam heb ik vanaf mei 2017 een jaar lang onder supervisie les gegeven in MFA De Poorten. Het is een wekelijkse groep geworden die nog altijd draait, waar ik de ‘doorgaande training’ geef. Deze groep vormt ook een ‘warm bad’ voor nieuwe deelnemers.

Danscompilatie

Vertrouwen
Het onderwerp van mijn eindscriptie was: 'Biodanza en Vertrouwen, in jezelf en in de ander', met het presenteren ervan heb ik in november 2019 de opleiding formeel afgerond. In 2020 startte ik een tweede groep in MFA De Nieuwe Stede en draaide ik enkele proeflessen met jongvolwassenen. Helaas is door Corona veel stilgevallen maar hopelijk kunnen we in september a.s. de draad weer oppakken. De gedwongen Corona-pauze stelde me ook in de gelegenheid het cursusaanbod uit te breiden en beter te structureren. 

‘Je geeft heel veel verdieping aan het thema van je les, dat geeft mij een nieuwe kijk op het onderwerp, vooral omdat je de info in een kader uitlegt. Je zorgt ook voor veel veiligheid.

Ik ervaar je als heel erg gedreven, enthousiast, vrolijk, menselijk, zorgzaam.
Het is  heel fijn om bij jou de lessen te volgen.’ (Claartje de Leeuw)

 

TRAININGEN 
Naast de Biodanza-opleiding voor docenten heb ik meerdere trainingen gevolgd met internationaal bekende docenten. Deze trainingen droegen bij aan verbreding en verdieping van kennis evenals verbetering van vaardigheden. Bovendien vond ik ze verhelderend dankzij pragmatische en daardoor effectieve inzet van de Biodanza-methode voor zelfontwikkeling.

- Tribal Gatherings / zomer workshops (docent: Antoinette Lorraine, Engeland)
- Biodanza for Children and Teenagers (docent: Alejandro Balbi Toro, België)
- Radicalisation of Progressivity (docent: Antonio Sarpe, Portugal)
- Biodanza for Children, Teenagers and Families (docent: Monica Turco, Italië)
- Key-dances of the Five Lines (docent: Helene Levy Benseft, Frankrijk)

Momenteel ben ik bezig met de jaartraining Biodanza en karakterstructuren (docent: Yvonne Sep, Nederland/Spanje).

Aanmelden Gratis adviesgesprek