Laat muziek beweging in je leven brengen !

Biodanza? Waar is het goed voor?

Onthaasten
Vaak voel je je zo gejaagd: denken, doen, presteren, constant onder druk staan, niets aan het toeval overlaten, jezelf blijven bewijzen… Bij Biodanza mag je uit dit constante gejaag stappen en er gewoon zijn, in het moment. De gedachtestroom stopt. Alles wat is gebeurd en alles wat nog moet gebeuren laat je los. De muziek en de uitleg helpen je helemaal in het hier en nu te zijn, zonder enige druk het moment te beleven. Lekker bewegen, je lijf voelen, jezelf laten gaan, met de anderen op de dansvloer af en toe ‘spelen’ – het kan allemaal.

Ont-stressen, breinactiviteit
De opbouw van iedere Biodanza-sessie volgens een ‘fysiologische curve’ met matig, actief tot zeer actief maar ook heel rustig bewegen zorgt voor het verlaten van onze dagelijkse vechten-of-vluchten-modus en het bereiken van ontspanning, en dus voor ont-stressen.
In het hedendaagse leven heb je namelijk opvallend veel hersenactiviteit van bèta-golven. Deze brengen het lichaam in een toestand van actie en zijn geschikt voor het oplossen van problemen en het snel kunnen reageren: vechten of vluchten (bijvoorbeeld bij onmiddelijk reageren op WhatsApp-berichten, swipen of gamen). Dit gaat helaas ten koste van hersenactiviteit van alfa- golven (rustig zitten lezen) en thèta-golven (dagdromen, even ‘afwezig’ zijn). Het kan leiden tot het oplopen van stress met als gevolg oververmoeidheid en een burn-out. Wekelijks ont-stressen is daarom van het grootste belang.

Contact, het gevoel van samen zijn
Zo vaak kijkt (bijna) iedereen naar het schermpje van het mobieltje: op het station, bij Starbucks, in de wachtkamer, in de rij bij de supermarkt. Appen en chatten is prima, maar een mens heeft ook écht contact nodig: een glimlach, een hand op je schouder, elkaar in de ogen kijken – het gevoel van samen zijn. Écht contact met de ander, samen op de dansvloer bewegen, samen het moment delen, dat is het belangrijkste in Biodanza. Mogelijk begin je de avond alleen, maar je eindigt altijd samen!

Ontdekken
In het dagelijks leven voel je je soms geremd. Wat je in je hebt aan ideeën, fantasieën, emoties , durf je niet naar buiten te laten komen. Door muziek en speelse dansopdrachten nodigt Biodanza je uit vrijer te bewegen. Daarmee komt er langzaam maar zeker meer expressie in je beweging, durf je steeds meer van jezelf te laten zien en mogelijk kun je meer van jezelf ontdekken!

Biodanza kan bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling. Je ervaart namelijk hoe het is om vanuit je individuele bewegingswens je eigen koers op de dansvloer te bepalen en met anderen samen te dansen. Telkens voel je je eigen voorkeuren en je eigen grenzen en leer je die steeds beter (non-verbaal) aan te geven. Tegelijkertijd leer je de wensen van de anderen te herkennen en op elkaar af te stemmen. Daardoor groeit je zelfvertrouwen en je vertrouwen in de ander, hetgeen ook buiten de dansvloer doorwerkt.

En uiteraard kun je genieten van alle voordelen van dansen in het algemeen:

  • Dansen is goed voor je lijn en lenigheid, en is bevorderlijk voor hart- en longconditie.
  • Bij het dansen worden in je brein nieuwe zenuwbanen aangemaakt, goed voor het geheugen en op latere leeftijd tegen dementie.
  • Dansen bevordert de aanmaak van neurotransmitters als serotonine, endorfine en dopamine, de natuurlijke ‘feel good’ hormonen.
  • Bij reguliere dansactiviteiten kun je nieuwe mensen leren kennen in een ongedwongen sfeer.

Silhouettes

Sillhouettes