Laat muziek beweging in je leven brengen !

voor wie?

Voor mannen en vrouwen van iedere leeftijd en achtergrond, danservaring of –vaardigheden zijn niet nodig. Doe mee als je graag danst of zou willen dansen, ook als je het spannend vindt om jezelf op de dansvloer te laten zien of met anderen te dansen. Met deze methode kun je namelijk het plezier in dansen (her)ontdekken! 

opzet danssessies 

  • Het dansen duurt circa 1,5 uur en heeft een vaste opbouw: je begint met rustig bewegen om erin te komen, het tempo wordt opgevoerd en nog eens opgevoerd, om daarna tot een ‘cool down’-gedeelte over te gaan en met rustig tot geanimeerd dansen te eindigen.
  • De muziek is zeer gevarieerd: pop, rock, jazz, klassiek, modern, Zuid-Amerikaans, Afrikaans en meer.
  • Je danst afwisselend op jezelf, in tweetallen, in de cirkel en soms in kleine groepjes.
  • Als leidraad wordt voor iedere dans een kort uitleg en een demonstratie gegeven, waarna je uitgenodigd wordt om het op je eigen wijze te doen.

dans van het leven

Het voorvoegsel ‘Bio’ komt van ‘bios’, dit betekent ‘leven’. ‘Danza’ kan uitgelegd worden als ‘betekenisvolle beweging’ of een dans. De term ‘Biodanza’ komt neer op ‘Dans van het Leven’.

achtergrond

De grondlegger van de Biodanza-methode is Rolando Toro Araneda, een in Chili geboren pedagoog, psycholoog, kunstenaar, dichter en levensgenieter. Tijdens zijn werk met psychiatrische patiënten begon hij in 1968 te onderzoeken hoe muziek en beweging de gemoedstoestand beïnvloeden. Zijn voornaamste doel was het bevorderen van (fysieke en mentale) welzijn en welbehagen. Goede balans tussen activering en tot rust komen en op affectieve wijze met elkaar omgaan bleken daar van wezenlijk belang voor te zijn. Door jarenlang met uiteenlopende groepen proberen, observeren en her-proberen heeft hij de Biodanza©-methode ontwikkeld.

Rolando Toro was later actief ook in Argentinië, Brasil en Italië. Inmiddels wordt Biodanza in meer dan 50 landen gegeven, vooral in Zuid Amerika en Europa, maar ook in Zuid-Afrika, Israël en Japan. In Nederland is Biodanza ca. 16 jaar geleden geïntroduceerd. 

Silhouettes

Sillhouettes